Pratello / Lombardie
Vinařství Pratello se nachází na malém kopečku za zámkem Padenghe s úžasným výhledem na poloostrov Sirmione a horu Monte Baldo. Kořeny vinařství sahají až do roku 1860. Filozofií dnešního majitele vinařství Vincenza Bertola je vyrábět víno, na které bude hrdý a které vyjadřuje chrakter "Garda" vinohradů. Během posledních let vinařství rozšířilo plochu vinic na 66ha. Vinohrady byly konvertovány do organického režimu s certifikací od roku 2004. Kromě klasických odrůd, jako Trebbiano di Lugana, sází vinařství na regionálně netypické odrůdy. Nové výsadby těchto odrůd vznikly na základě dlouhodbé studie rozdílných mezoklimatických podmínek jednotlivých vinohradů. Samotná vína jsou zpracovaná v hlubokých sklepích, moderní technologií. Kromě špičkových, originálních vín vyrábí Pratello vynikající olivový olej, zajímavostí je chov lam Alpaka. Součástí vinařství je i menší agroturismo a restaurace, která používá domácí a regionální suroviny.
http://www.pratello.com
nabídka vinařství Pratello
Pratello
Mille 1
odrůda:
100% Rebo
typ:
červené
charakteristika:
intenzivní temně červená barva, víno s plným tělem s perfektní vyvážeností sladkosti, slanosti a hořké chuti,
gastro:
servírovat při teplotě 18 - 20 stupňů, vhodné k více typům jídel např. těstovinám s rajčatovými omáčkami, k masům červeným, grilovaným i jehněčímu
odebrat toto víno z položky Můj výběr
Pratello
Lieti Conversari

odrůda:
100% Manzoni Bianco
typ:
bílé
charakteristika:
žlutě zlatavá barva, ovocné a intenzivní tělo, na nose symfonie intenzivních parfémů, planá růže, skořice, med, muškátový oříšek, v chuti lehce kořeněný dozvuk s tóny kaštanů a tabáku, slabě sladká mineralita, hebké, měkké, zakulacené víno
gastro:
podávat při 14 stupních v tulipánové skleničce, vhodné k širokému rozpětí gastronomie a taktéž ke zlatým hřebům večeře, dále možno kombinovat k sushi, ústřicím, uleženým sýrům
přidat toto víno do položky Můj výběr
Pratello
Chiaretto St. Emigliano

odrůda:
Marzemino, Groppello, Barbera, Sangiovese
typ:
rosé
charakteristika:
barva lehce růžová, aroma je velice specifické, jsou cítit čisté tóny mandlí, květů, banánu, hrušek a cedru. V plné a kulaté chuti jsou doteky hroznů, květin, mandlí a citrusů.
gastro:
při 8- 10 stupních v širší tulipánové skleničce, vhodné především k rybám z jezera Garda, dále k pizze, těstovinám, zeleninovému rizotu a letním talířům
přidat toto víno do položky Můj výběr
Pratello
Vasori

odrůda:
Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Rebo
typ:
červené
charakteristika:
intenzivní rubínová barva až do fialova, ve vůni integrované, čisté víno, nádech zralé třešně, která se při podávání zintenzivňuje o tóny ostružin, v chuti třešně, ostružiny, rybíz a květiny. Velice plné a kulaté víno.
gastro:
teplota podávání 16 - 18 stupňů v široké skleničce, k předkrmům typu salámových mís, zelenině, ke všem těstovinám, k rýži, k červeným masům,
přidat toto víno do položky Můj výběr
Pratello
Nero per Sempre

odrůda:
100% Rebo
typ:
červené
charakteristika:
rubínová až fialová temná barva, ve vůni invaze zralého červeného ovoce, muškátového oříšku, hroznů, ostružin, švestek, vůně čisté, integrované, vše uzavírá vůně třešní a hořké čokolády, v chuti třešen, ostružina, rybíz, zpětně se vynoří i jahoda a finální chuť je dotekem sladkosti
gastro:
při 18 stupních v široké skleničce uzavřeného tulipánu, vhodné ke kombinovaným pokrmům, dále i druhým chodům (salámy, divočina, maso, kuskus, jehněčí), k různým příležitostem při jídle nebo i jen tak k posezení
přidat toto víno do položky Můj výběr