Tenuta San Guido / Toscana Tenuta San Guido

Ve dvacátých letech markýz Mario Incisa della Rocchetta, student v Pise, snil o vytvoření šlechetného vína. Pro markýze i tehdejší aristokracii bylo ideálním vínem Bordeaux. Poté, co se zabydlel se svou ženou Clarice v Toskánsku na usedlosti Tenuta San Guido, experimentoval s francouzskými odrůdami. A právě Cabernet Sauvignon měl vlastnosti, které hledal. Víno vyrobené převážně z Cabernetu znamenalo velkou změnu v tradicích Toskánska. Rozhodnutí vysadit Cabernet na usedlosti San Guido v blízkosti vesničky Bolgheri padlo díky mikroklimatické podobnosti s oblastí Graves v Bordeaux. Graves znamená štěrk – kamenitá půda, jako Sassicaia v Toskánsku. Vyrobené víno bylo natolik revoluční, že první kritika místních vinařů, kteří byli zvyklí vyrábět lehká vína, nebyla pozitivní. Vína z hroznů Cabernet Sauvignon byla komplexnější a potřebovala delší zrání. Od r. 1948 do r. 1960 zůstala Sassicaia domácím vínem, které se pilo jen v rodinném kruhu a s přáteli. Vína se každým rokem uskladňovala do sklepa Castiglioncello. Markýz si brzy všiml, že víno se stárnutím hodně zlepšuje. Vína, která byla nejprve drsná, se měnila na vína výtečná. Všichni známí a příbuzní Maria Incisa nutili, aby pokračoval v experimentech. V r. 1965 založil nové vinice a vysadil Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Sassicaia bylo první italské víno vyrobené z Cabernetu a v baricích. Markýz Mario Incisa della Rocchetta zemřel r. 1983. Nyní se o vše stará jeho syn Nicoló Incisa. Sassicaia je mimořádné světové víno s pozoruhodnou kariérou. Je průkopníkem všech velkých červených vín „Grand Toskaner“ a pro sběratele vína je nesmírně důležitým vínem, protože patří k nejvýznamnějším ikonám vinařské kultury Toskánska.

http://www.sassicaia.com Tenuta San Guido

nabídka vinařství Tenuta San Guido