Suavia / Veneto
Suavia (tradiční jméno pro Soave) je menší, rodinné vinařství v Soave Classico v nejvýše položené vesnici v Soave Classico - Fittá. Rodina Tessari zde žije a pracuje již od roku 1800. Historie vinařství začala rokem 1982, kdy Giovanni a Rosetta Tessari začali s vlastní produkcí vín. Dnes se o vinařství starají 3 dcery, Meri, Valentina a Alessandra. Filozofie vinařství je menší produkce pouze bílých vín, výhradně z místních, tradičních odrůd Garganega a Trebbiano di Saove. Vesnice Fittá je ojedinělý terroir, kde žije 40 rodin. Všichni zde vinaří, pouze Suavia jako jediní lahvují pod svojí značkou, ostaní prodávají do místních družstev. Vinice zde leží na vulkanické, rudé půdě (Massifitti) v nejvyšší nadmořské výšce v Soave, cca 600m. Rukopis vín odráží místní podmínky, lokální, tradiční odrůdy a precizní, puntičkářské práce ve vinohradu i v gravitačním sklepě.
http://www.suavia.it
nabídka vinařství Suavia
Suavia
Soave Classico

odrůda:
100% Garganega
typ:
bílé
charakteristika:
Barva je slámově žlutá se zelenkavými odlesky, aroma jablek a hrušek Kaiser je doprovázeno lehkou vůní jasmínu a tropického ovoce, v chuti je jemné a krémové s dotekem mandlí, krásné minerality a křupavé kyselinky.
gastro:
ideálně jako aperitiv, dobře doprovází pokrmy z ryb, těstovin, chřestu a vajíček.
přidat toto víno do položky Můj výběr
Suavia
Monte Carbonare

odrůda:
100% Garganega
typ:
bílé
charakteristika:
slámově žlutá barva, vůně žlutých květů, exotického ovoce a bílých broskví, je doprovázena lehkou kouřovostí a rašelinovou vůní, šťavnatá, ovocitá a elegantně minerální chuť s dotekem bylinek, mandlí a křupavé kyselinky. Krásné Soave s nádhernou dochutí. Velké víno!!!
gastro:
výborné ke všem pokrmům z ryb, zelenině a rizotu, ke středně proleželým sýrům, servírovat při 11 - 13 stupních
přidat toto víno do položky Můj výběr
Suavia
Bianco Veronese Le Rive

odrůda:
100% Garganega
typ:
bílé
charakteristika:
barva je intenzivně žlutá se zelenkavými odlesky, explose vůní plná meruněk, kandované pomerančové kůry, černé lékořice, anýzu, feniklu, cardamonu a vanilky, chuť je intensivní, svěží a velice dlouhá. Víno Burgundského typu.
gastro:
vhodné k pikantnějším typům jídel na bázi masa, kuřecího kari, humra, středně zralých a modrých sýrů, servírovat při teplotě 13 - 14 stupních
přidat toto víno do položky Můj výběr
Suavia
Massifitti

odrůda:
100% Trebbiano di Soave
typ:
bílé
charakteristika:
jiskřivě slámově žlutá barva, ve vůni se snoubí květinové tóny, ovocné stromy a minerálnost,
gastro:
servírovat při teplotě 11 - 13 stupňů, ideální k syrovým rybám, krevetám, pokrmům z rýže a dušené sépii po benátsku
odebrat toto víno z položky Můj výběr