Perticaia
UMBRIANezdolná vůle a nezměrná píle
Na statku Perticaia (zemědělský pluh) se víno začalo vyrábět v roce 2000. Tehdy se Guido Guardigli rozhodl, že se po mnohaletém sbírání zkušeností na pozici ředitele vinařských podniků v Toskánsku a Umbrii stane majitelem vlastního vinařství. Výběr oblasti nemohl dopadnout jinak. Guido Guardigli zvolil oblast Montefalco a proslulou místní, významnou odrůdou Sagrantino, která již v té době pozvolna zažívala její mnohdy nevyužitý potenciál. Vinařství hospodaří na 20-ti hektarech půdy. Zpočátku se na 2,5 hektaru pěstovaly olivy a 1,5 hektaru zabíraly vinice. Dnes se na 16 hektarech pěstuje vinná réva a k vinařství přibyl moderně vybavený sklep, který se nachází za Guardigliho domem v malé vesnici Gualdo Cattaneo. Réva je vysazena na mírném svahu, který byl před miliony let menším jezerem. Půda je tak středně soudržná, s větším podílem kamenů, což zaručuje dobrou drenáž. Hustota osázení je 5500 hlav na hektar, což znamená 7 až 8 kusů hroznů na jeden keř a umožňuje produkovat velmi dobře vyzrálé hrozny prvotřídní kvality. Klíčem k harmonickým vínům, obecně ostré a tanické odrůdy Sagrantino je nejen dobrá vyzrálost, ale dle soudu Guida i extrémně dlouhá macerace. Perticaia maceruje Sagrantino dlouhých 60 dní. Jen po tak dlouhé době dochází k extrakci širokého spektra aromatických látek a sladkých, delikátních, méně tvrdých tříslovin. Osobitá vína z vinařství Perticaia bezpochyby patří k tomu nejlepšímu, co může odrůda Sagrantino a oblast Montefalco nabídnout. http://www.perticaia.it