Co je Gambero Rosso?

Nejprestižnější hodnocení italských vín, které je uznáváno po celém světě.

Co je Gambero Rosso?

Milovníci vína určitě znají různá hodnocení vín, která jsou širokou, ale i odbornou veřejností více či méně vnímána. Mezi ta opravdu prestižní patří Robert Parker, Wine Spectator, James SucklingDecanter. Tito hodnotitelé používají klasický 100 bodový systém. To v praxi znamená, že čím více bodů víno získá, tím je víno kvalitnější.

Gambero Rosso, které se zaměřuje výhradně na vína z apeninského poloostrova, využívá svůj vlastní způsob hodnocení - udělují vínům skleničky (bicchieri).

Toto opravdu respektované ocenění uděluje vinařský průvodce Vini d´Italia a vydává ho jako ročenku, kde naleznete všechna oceněná vinařství a jejich vína s detailními informacemi jak o vinařství, tak o oceněných vínech.
Každý rok v průběhu jara národní komise Gambero rosso zasedne a vína degustují na slepo, tedy bez znalosti etikety. Ta opravdu nejlepší vína postupují do druhého kola, kde se udělují tato hodnocení:

1 Bicchiere = dobré víno
2 Bicchieri = velmi kvalitní víno
3 Bicchieri = nejvyšší ocenění, uděluje se jen těm opravdu nejlepším vínům daného ročníku.

Tre Bicchieri je v Itálii známkou excelence a je vnímáno stejně jako michelinské hvězdy, které se po celém světě udělují restauracím.

Do finálního výběru se dostává každý rok na 2.500 – 3.000 vín a prestižní ocenění Tre Bicchieri získá 400 – 500 vín.

Proč je to důležité?
Pro vinaře to znamená opravdu prestižní ocenění, které často jeho vínům otevírá dveře do celého světa. Bývá obvyklé, že toto ocenění má vliv i na cenu vína.
A v neposlední řadě je to pro zákazníky spolehlivý orientační bod, kdy víno oceněné Tre Bicchieri Gambero Rosso dává jistotu, že si koupí takto hodnoceného vína kupujete tu nejvyšší kvalitu produkovanou italským vinařstvím.

Kromě ocenění kvality vína uděluje průvodce Vini d’Italia také ocenění Cantina dell’anno (Vinařství roku).
Toto ocenění je nejvyšší individuální pocta, kterou může vinařství v rámci průvodce Vini d’Italia získat.
Na rozdíl od ocenění jednotlivých vín, titul „Vinařství roku“ se uděluje celému producentovi – tedy značce, rodině nebo firmě, která dlouhodobě přináší mimořádné výsledky.
Komise hodnotí, zda vinařství dokáže udržet vysokou kvalitu všech svých vín, nejen jediné prestižní etikety.
To v praxi znamená, že nejen vlajková vína, ale i základní řady musí vykazovat rovnováhu, osobitost terroiru, autenticitu a čistotu stylu.
Ocenění často směřují na vinařství, která mají silný vztah ke svému regionu, a místnímu terroiru. Pomáhá zviditelňovat danou oblast doma i v zahraničí a podporuje udržitelné vinohradnictví, biodinamiku, nebo ekologické přístupy.

My jsme velice potěšeni, když vína od našich vinařů získávají ocenění Gambero Rosso a v neposlední řadě jsme pyšní na práci našich vinařů, kteří obdrží ocenění vinařství roku.

Mezi taková patří: https://www.lafattoria.cz/blog/oceneni-italskych-vin-gambero-rosso-2025/