Paitin
PIEMONTE
Dlouholetá tradice a precizní kvalita, která nepodléhá moderním vlivům.
Vinařství Paitin rodiny Pasquero-Elia je jedním z nejstarších v zóně Barbaresco v regionu Piemonte v obci Neive. Po více než 200 letech tvrdé práce jsou považováni za tradičního producenta, který nepodléhá moderním vlivům a v současných ročnících se odráží vliv ryzího, elegantního Barbaresca.
Vinařství Paitin, vlastněné rodinou Pasquero-Elia, bylo založeno v roce 1796, kdy Benedetto Elia koupil statek, vinný sklep a okolní vinice. Benedettův syn Giuseppe rozšířil vinice na současných 17 hektarů. V roce 1893 bylo vyrobeno první Barbaresco Riserva Sorì Paitin a v roce 1898 vinařství začalo vyvážet na stoly prestižních restaurací nejen v Itálii, ale i v přilehlých zemích.
Vinice se nacházejí na kopcích Langhe, které se vyznačují příznivými klimatickými a půdními podmínkami pro pěstování Nebbiola.
Ve vinicích se vše děje ekologicky (plná certifikace od roku 2019). Silvano Pasquero-Elia, který dohlíží na práci ve vinicích, začlenil také některé biodynamické techniky. Výroba vína je velmi tradiční a zahrnuje dlouhé macerace (3 až 8 týdnů u Barbaresca), poté vína zrají ve velkých dubových sudech.
Víno z vinařství Paitin je oceňováno pro svou eleganci, komplexnost a potenciál k archivaci.