Reisten

MIKULOVSKÁ

Vinařství Reisten sídlí v tradiční vinařské obci Pavlov v srdci Pálavského mikroregionu,
ve kterém podle archeologických nálezů sahá historie pěstování révy vinné až do 3. století.

Vinařství, které vzniklo v roce 1999, produkuje výhradně kvalitní výběrová vína z ručně
sklizených, selektovaných hroznů, jež vyrostly na 31 hektarech vlastních vinic. Práce
na vinicích probíhají po celý vegetační cyklus révy šetrným způsobem, aby keře prospívaly
a nebyly přetěžovány. Vlajkovou lodí vinařství je odrůda Pinot Blanc a odrůdy Ryzlink vlašský,
Ryzlink rýnský a Sauvignon. Právě ty se nejlépe shodují s půdním a klimatickým profilem
viničních tratí Pálavy. Jedinečná atmosféra pálavské krajiny, v níž se snoubí práce a kroky
našich předků s žárem i lehkostí slunce opírajícího se do bílých skal a současně pronikajícího
až ke kořenům révy, dává vzniknout vínům osobitého, téměř mediteránního charakteru.


Pálava se odlišuje od ostatních poloh na Moravě vyšším obsahem volného vápna v půdě.
Poměrně nízký pokryv skalního podloží nutí révu rozložit kořenový systém po skále, kde je při
srážkách omýván silně mineralizovanou vodou stékající z holých skal. Tyto podmínky zajišťují
nezaměnitelný charakter vín typický svojí výraznou mineralitou. Na zhruba 30 hektarech
vinařství Reisten se nachází osm bílých a dvě modré odrůdy. Typickým představitelem mezi
bílými odrůdami jsou Ryzlink vlašský, Rulandské bílé a Rulandské šedé, výborné kvality
dosahují obě modré odrůdy — Merlot a Rulandské modré.


Práce ve vinicích probíhají převážně ručně, a to co nejšetrnějším způsobem. Keře nejsou
přetěžovány a maximální pozornost je věnována správné a dostatečné péči po celý rok. Při
výrobě vín jsou využívány moderní metody i tradiční postupy s cílem dosáhnout co nejlepší
kvality výsledného produktu. Základem je dlouhá macerace na slupkách, šetrné lisování a
odkalení a zrání na jemných kalech. Pro vinifikaci jsou využívány jak nerezové nádoby, tak
dubové sudy.

Mikulovská

Mikulovská
Vína z regionu

Nabídka vinařství