Friuli Venezia Giulia - Frico

Dnes bychom vám rádi přiblížili kuchyni dalšího italského regionu a tím je Friuli Venezia Giulia.

Friuli Venezia Giulia - Frico

Recept, který je znám již od 15 století, se nijak nezměnil. Je to také tím, že Italové jsou pověstní svou jednoduchostí v kuchyni a láskou k tradicím. Určitě naleznete Frico v menších úpravách, ale věřte, že i tento recept předávala něčí babička své vnučce s tím, že se u nich Frico vždy dělalo nejlepší.

Frico je velice jednoduchý recept, který je skvělým příkladem cucina povera, neboli skromné kuchyně. Pojďme se podívat, co budeme potřebovat na přípravu tohoto skvělého jídla a jak na něj.

200g sýra Montasio (koupíte ho v každé lepší prodejně s italskými specialitami. Klidně si pohrajte i s déle stařeným)
1 středně velká brambora (oloupaná a nakrájená na kostičky)
1 malá cibule (nakrájená na jemné plátky)
75g pancetty nebo guanciale (nakrájené na malé kostičky)
extra panenský olivový olej
sůl a čerstvě mletý černý pepř

1 sklenice vody

Jak na to:
Pomalu opékejte slaninu na trošce olivového oleje do křupava. Zhruba v půlce přidejte na jemno nakrájenou cibulku a opékejte do sklovata. Přidejte brambory, osolte, opepřete a promíchejte. Přidejte vodu, asi 1 sklenici (na konci by vám v hrnci voda zůstat neměla, pokud ano, tak jí odvařte). Přiklopte a vařte do doby, kdy budou brambory uvařené. Rozmačkejte brambory na hrubé pyré. Pár kostek nechte v celku pro lepší texturu!
Nahrubo nastrouhejte sýr a přidejte ho do směsi brambor, cibule a slaniny a míchejte na velice mírném ohni, dokud se sýr neroztaví. Měla by vám vzniknout pevná hmota.
Na pánvi směs rozprostřete do krajů, zvyšte plamen a opékejte dokud se neudělá zespod opečená krustička. Otočte a také opékejte do křupava.
Měla by vám vzniknout hezky opečená, na povrchu křupavá a uvnitř jemná a krémová „vysoká palačinka“.

Pokud budete chtít vašim chuťovým pohárkům dopřát opravdový zážitek, tak si k Fricu otevřete láhev vína Friulano z vinařství Ronco del Gelso. Toto víno je jemné a opulentní, s křupavou mineralitou a krásně doprovodí křupavost a jemnost vašeho Frica.

Veříme, že si toto jídlo zamilujete!

Buon apetito!

Team La Fattoria

TIP: Italské speciality nejen na tento recept můžete nakoupit v naší prodejně VINOdiVINO.