Tento rok jsme rozšiřovali vína převážně z oblasti Toskánska, odkud jsme po téměř dvouročním jednání a osobních vizitách přímo za účasti enologů a rodiny vybrali následující vinařství. Jedná se o dvě Brunella (Fuligni, Le Potazzine) z odlišných terroirových zón a jedno moderní vinařství zaměřující se na Vino Nobile (Montemercurio).
Fuligni - aristokratická preciznost
Panství, které v roce 1923 založil Giovanni Fuligni, dnes spoluvlastní Robert Guerrini Fuligni a jeho rozkošná teta Maria Flora Fuligni. Roberto vyrábí vína společně se svou tetou, s enologem Paolem Vagagginim a jeho synem Jacopem, zatímco agronom Federico Ricci se stará o vinice.
4 pozemky, Semiti, San Giovanni, Ginestreto a Cotimeli produkují Sangiovese pro Brunelli a Rosso a každá vinice je během fermentace udržována odděleně. Důležitá je kombinovaná výška vinic (350-440 m), hustota výsadby, stáří vinic (20-30 plus) a „galestro“ půdy, na kterých jsou vysazeny. Vína Fuligni dosáhla mezinárodního uznání pro svou čistotu projevu, klasický styl a eleganci.
Založení: 1923 (jeden z nejstarších producentů v Motalcinu)
Pozice: Východní strana Montalcina
Produkce: 52.000 lahví za rok
Počet hektarů: 12 ha
Vinař: Paolo Vagaggini, Jacopo Vagaggini, Federico Ricci
Ocenění: James Suckling 2021 – top 100 lahví světa, Brunello 2019 100 bodů Luca Gardini, 95 bodů Brunello 18 97+ Brunello Riserva 16 Robert Parker
Le Potazzine – věrnost tradici, respekt k přírodě
Le Potazzine je skutečná rodinná záležitost, kterou založila Gigliola Giannetti v roce 1993 a kterou nyní vede se svými dcerami Violou a Sofií. Potazzine je místní dialekt pro „malé ptáčky“, které zdobí etiketu, a také termín pro děti. Panství má pouhých pět hektarů vinné révy a patří mezi nejvýše položené pozemky v Montalcinu s výškou 570 metrů nad mořem. Chladná místa produkují pozoruhodně elegantní Sangiovese a Giglioli Brunella si zachovávají čerstvost i v těch nejteplejších letech. Sama se učila dlouhou dobu od legendárního Franca Biondi Santiho a jeho školu reprezentuje i ve svých vínech – dlouhé kvašení, neregulovaná teplota a použití pouze velkých dubových sudů po abnormálně dlouhou dobu.
Založení: 1993
Pozice: Severozápadní strana Montalcina
Produkce: 35.000 lahví za rok
Počet hektarů: 5 ha
Vinař: Gigliola, Viola a Soffia Giannetti
Ocenění: Brunello 17 James Suckling 97, Brunello 2019 110 bodů Luca Gardini, 94+ bodů Brunello 18 97 Brunello Riserva 15 Robert Parker
Montemercurio – mladé, revoluční
První vinice vysadil na počátku 60. let minulého století dědeček Adamo „Damo“ Anselmi poblíž Tempio di San Biagio, Montepulciano. Po jeho smrti převzala jeho 3hektarovou vinici rodina Anselmi. Od počátku roku 2000 bylo osázeno dalších 7 hektarů, hlavně Sangiovese, plus Merlot v nejnižší části s malým množstvím Cabernet Sauvignon a Canaiolo. První vína byla vydána z ročníku 2007.
Název : „Montemercurio“ neboli hora Merkur se zdá být původním názvem v římských dobách města Polizia (dnešní Montepulciano), protože na jeho vrcholu stál chrám zasvěcený bohu Merkurovi.
Založení: 2000
Pozice: jižní strana Montepulciana
Produkce: 35.000 lahví za rok
Počet hektarů: 10 ha
Vinař: Majitel: Paolo Luciani. Marco Anselmi (Adamův vnuk). Konzultant: Stefano Dini Vinař: Emiliano Falsini
Plánovaná degustace nových toskánských vín je na 7.12.2023 od 16 hodin ve VINOdiVINO, Poděbradská 30, Praha 9. Bude zde k ochutnání kompletní portfolio vín z výše uvedených vinařství. Degustace je pro Vás zdarma, jen prosíme o nahlášení počtu osob. Degustovat se bude ze sklenic Riedel Veritas. Těšíme se na Vás.
Kdo by neměl čas se dostavit, ale vína by rád ochutnal, není problém udělat společně soukromě. V dalším vydání Vám představíme nová vína z Německa, o která jsme rozšířili portfolio.
Nezapomeňte nás sledovat na IG profilu La Fattoria a Facebooku.