Rozhovor s vinařem - Georgo Badin

Roman Simulík vyzpovídal známého italského vinaře jménem Georgo Badina, enologa a majitele vinařství Ronco del Gelso. Bylo třeba bát se letošních jarních mrazíků? Jaký má názor na technologie, které se proti mrazu používají a chystá nějakou novinku pro oživení trhu? 

Rozhovor s vinařem - Georgo Badin

R: Ahoj Georgo, poslední dobou k nám proudí zprávy o silných ranních mrazech, které postihují evropské vinohrady. Jak jste na tom u vás ve Friuli?
G: Nepamatuji se, že by byl někdy duben, ve kterém bychom se nebáli, že bude mrznout. Strach z jarních mrazíků je pro nás všechny výrobce ve Friuli už rodový, stejně jako strach z hadů. Každý dubnový večer kontroluji předpověď počasí, i když vím, že když teplota klesne pod bod mrazu, tak stejně nebudu moct nic dělat. Naštěstí pučení révy je letos ve velkém zpoždění, a tak doposud nevznikly velké škody, až na pár spálených pupenů.

R: Slyšeli jsme o různých technologiích, které se proti mrazům používají. Jaké používáš ty, a jak se brání mrazu další vinaři ve Friuli?
G: Někteří vinaři zapalují ohně, jiní používají kropení rozprašovačem vody, jiní kupují z Rakouska lopatkovou technologii, která míchá vzduch. Já ale poté, co jsem vyzkoušel všechny tyto techniky bez velkých úspěchů, preferuji sledovat počasí a doufat, že vše dopadne dobře.

R: Jaký si myslíš, že bude ročník 2020? Jaké předpoklady máš poté, co jsi sklízel a lisoval hrozny?
G: Když se ptáš, jak dopadl rok 2020, tak odpovídám, že z pohledu výrobce a produktivity to byl opravdu velmi dobrý ročník, to ale nemohu říct z jiných úhlů pohledu. Ale raději bych mluvil o roce 2019, vzhledem k tomu, že ročník 2020 bude ještě na sudech do příštího listopadu.

R: Dobře, co tedy rok 2019, jaká vína se ti povedla nejvíce?
G: Myslím si, že v roce 2019 jsme dosáhli dobrých výsledků s Chardonnay Siet Vignis, Malvasia Istriana Vigna Della Permuta a s Bianco Latimis. Tato tři vína byla opravdu dobrá! Tím ale nechci říct, že ostatní jsou špatná. Tato tři vína měla ovšem v tomto ročníku opravdu perfektní podmínky.

R: Přemýšlel jsi o nějakých novinkách, respektive nad něčím, čím bys oživil trh?
G: Nemáme žádné nové produkty. Já jako správný friulánec mám produktů samozřejmě hodně, ale myslím, že jsem hlavně výrobce, který se snaží stále zlepšovat svoje vína. Řekl bych to takhle - vzhledem k faktu, že se známe už spoustu let, tak myslím, že upnout se na jedno víno nelze a věřím, že jsem vás přesvědčil o kvalitě všech našich vín a o serióznosti s jakou je vyrábíme.

R: Nezbývá mi než s tebou souhlasit! Tvá vína jsou opravdu skvělá a všechna krásně odráží charakter jak dané odrůdy, tak i oblast ze které pocházejí. Jako vždy, předtím, než poděkuji za rozhovor, musím smeknout před tvojí prací. Pro mně osobně jsi jeden z TOP producentů celé Itálie.